Deze zomer gaat je zoon of dochter mee met Kazou naar een gebied waar het risico voor tekenencefalitis of FSME (Frühsommer Meningo-Enzephalitis) bestaat. Het risico is eerder beperkt maar sommige teken kunnen een virus overdragen dat een ontsteking van de hersenen en hersenvliezen kan veroorzaken. Teken besmet met dit virus komen vooral voor in bosrijke streken in Centraal- en Oost-Europa en in sommige gebieden van Noord-Europa.
Het virus kan al zeer snel na de tekenbeet worden overgedragen. Als het om een besmette teek gaat, is de overdracht van het virus vaak reeds gebeurd op het ogenblik dat de teek wordt opgemerkt.
Wij vragen dan ook dat je zoon of dochter volgende maatregelen neemt om te voorkomen dat hij/zij een tekenbeet oploopt. Op vakantie zullen de monitoren hier ook op toezien.
- In het bos, struikgewas of hoog gras draag je bij voorkeur een lange broek met de pijpen in de sokken gestopt en hoge schoenen.
- Vermijd lopen door hoog gras.
- Het gebruik van insectenwerende producten op de huid is nuttig. Het product beschermt je helaas enkel op die plaatsen waar het is aangebracht. De werkzaamheid is niet 100% en de werkingsduur is beperkt tot maximaal enkele uren. Insectenwerende producten op basis van IR 3535, (p)icaridine of citrodiol-extract van eucalyptusolie werken beter tegen teken dan DEET.
- Er zijn ook speciale producten om op de kleren aan te brengen (anti-insect DEET 40% clothing spray) of kleren die vooraf met insectenwerende producten behandeld zijn. Gebruik geen sprays of vloeistoffen met permethrine om kleren zelf te impregneren. Permethrine is toxisch voor het milieu en direct contact met de huid is schadelijk.
Na het wandelen of spelen in bossen of struikgewas inspecteer je systematisch je lichaam op de aanwezigheid van teken (zie ook www.tekenbeten.be). Teken hechten zich graag vast op warme plekjes op je lichaam, zoals in lichaamsplooien (vb. okels, de liesplooi, achter het oor) of in behaarde zones. Het is belangrijk dat je teken zo snel mogelijk verwijdert. Naast het virus dat tekenencefalitis veroorzaakt, zijn sommige teken besmet met een bacterie die bij overdracht de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Indien je de teek binnen de 12 uur verwijdert, is de kans op overdracht van deze bacterie zeer klein. De monitoren beschikken over een tekenpincet.
Naast deze algemene maatregelen kan je je zoon/dochter laten inenten tegen tekenencefalitis. Dit is zinvol, omdat het virus al van bij de eerste ogenblikken na de tekenbeet kan worden doorgegeven. De basisvaccinatie bestaat uit drie inspuitingen. De tweede inspuiting krijg je een à drie maanden na de eerste, de derde na vijf maanden tot een jaar. Na vaccinatie ben je minstens drie jaar beschermd. Voor je vertrekt, krijg je het beste de eerste twee inspuitingen en start je het beste ruim een maand voor vertrek. In geval van tijdsgebrek bestaat er een versneld schema. Voor deze vaccinatie kun je terecht bij je huisarts.
Indien je een vaccinatie overweegt, dien je dit op te starten ruim een maand voor het vertrek van je zoon of dochter. Via je aanvullende verzekering bij het ziekenfonds bekom je een jaarlijkse tegemoetkoming voor de reisvaccinatie voor jongeren die recht hebben op kinderbijslag. Daartoe dien je het BVAC-attest, dat je van de apotheker ontvangt, in bij je CM ziekenfonds.
Meer informatie hierover vind je op cm.be en in de folder ‘Teken, gevaarlijke beestjes’, die je daar kan raadplegen.
Wij danken je alvast voor de aandacht die je wil besteden aan deze brief en wensen je zoon of dochter een fijne zomervakantie toe.