• 0 Mijn Kazou

    Het ingegeven wachtwoord is fout, of er werd geen profiel met het opgegeven e-mailadres teruggevonden. Probeer opnieuw of klik op 'Wachtwoord vergeten?'.


    Loading...
    uitloggen
  • Aftermovie maken op je smartphone? Hier zijn 15 tips & tricks!

    Bijna iedereen heeft er tegenwoordig een op zak en neemt die praktisch overal mee: een smartphone. Door de meerderheid vooral gebruikt om te ‘Instagrammen,’ ‘Snapchatten’, ‘Facebooken’ met je vrienden, maar wist je dat die camera aan de achterkant prachtige beelden kan filmen? De camera’s van smartphones zijn de afgelopen 10 jaar zo goed geworden, dat ze worden gebruikt bij het filmen van reclamefilmpjes, tv-programma’s en zelfs Hollywood films. Omdat het op Kazou vakanties ook vol filmsterren loopt, wou Kazou niet achterophinken en filmden we dus ons winterfilmpje exclusief met een smartphone. En dat kan jij dus ook! Hieronder vind je 15 tips voor een geslaagde aftermovie!

     

    1. Plan vooraf

    Denk voor de vakantie al na over wat je allemaal in beeld wil brengen en hoe je filmpje in elkaar zal zitten. Welke activiteiten wil je zeker in beeld brengen en hoe pak je dit aan? Inspiratie nodig? Het internet staat vol! Bekijk al wat andere aftermovies of video’s van activiteiten die je op vakantie zal doen.

     

    2. Kondig het aan

    Vertel aan je mede-animatoren en deelnemers dat je een aftermovie gaat maken. Ze zullen met veel enthousiasme in je aftermovie willen komen! Spoor ook je mede animatoren aan om te filmen (en laat ze zeker deze tips & tricks eens lezen).

     

    3. Film horizontaal

    Tenzij je een story voor Instagram of Snapchat maakt, heb je nooit een reden om je smartphone verticaal te houden. Beeldschermen, televisies en zelfs smartphones geven horizontale video’s nu eenmaal het beste (zonder verticale balken!) weer. Doe dus even de moeite om je smartphone te draaien. Je zal merken dat de bediening makkelijker wordt én dat je meer stabiliteit krijgt door twee handen te gebruiken.

     

    4. Kies de juiste instellingen

    Zorg dat je in hoge resolutie filmt. Bij de meeste smartphones kan je dit zelf instellen. Hier kies je best minimum 1080p (fullHD) en hoger (nutteloos aangezien het voor de meesten onbereikbaar gaat zijn) indien je smartphone dit kan. Niet alleen resolutie is hier belangrijk, frame rate (fps – frames per seconde) ook. Dit is het aantal beelden dat je camera per seconde registreert. Een normaal filmpje is vaak 24, 25 of 30 frames per seconde. Een video in 60 fps kan je dus 50% vertragen zonder schokkend beeld te krijgen.

     

    5. Film stabiel

    Probeer je smartphone zo stabiel mogelijk te houden en maak enkel eenvoudige camerabewegingen. Heeft je camera een ingebouwde stabilisator? Zorg dan dat hij zeker aanstaat! (bij iPhones staat deze altijd aan) Heb je nog zo’n uitschuifbare selfiestick rondslingeren? Gebruik hem ingeschoven als handige smartphone-houder! De echte pro’s kunnen ook altijd een stabilisator zoals de DJI Osmo Mobile gebruiken.

    6. Niet inzoomen, ga dichterbij

    Zorg dat je de actie van dichtbij filmt. Zoom niet in op je smartphone (dit zorgt voor een korrelig beeld) maar kom dichterbij. Heeft je smartphone een tweede tele-camera, kan je deze ook gebruiken.

     

    7. Film met het licht mee

    Houd altijd rekening met het licht als je gaat filmen, over het algemeen film je met het licht mee voor het mooiste beeld. Film je tegen het licht in, dan zie je alleen donkere silhouetten en verlies je details.

     

    8. Denk aan kadrering

    Er zijn honderden tips om je beeld juist te kadreren, maar de belangrijkste is toch de regel van 3. Deze houdt in dat je je scherm door middel van vier lijnen in 9 vakken verdeelt (3 op 3). Volgens de regel is het best dat je je onderwerp op de kruising van twee van deze lijnen plaatst. Dit kan je in de meeste camera-apps via de instellingen inschakelen. Bij een spelend kind toon je zo bijvoorbeeld meer van de richting waar hij of zij naartoe loopt. We hebben met andere woorden te snel de gewoonte om ons onderwerp in het midden te plaatsen, maar dat zorgt dus niet altijd voor de beste beelden.

    9. Denk aan geluid

    Wil je het geluid van je video’s gebruiken? Zorg dan dat je de microfoon niet blokkeert met je vingers. Deze kan je vaak herkennen als een klein gaatje meestal in de buurt van je camera of luidsprekers.

     

    10. Film lang genoeg

    Start altijd vroeger met filmen dan dat de actie begint en wacht nadien nog enkele seconden na de actie voor je stopt. Dit geeft je bij het bewerken nog wat meer bewegingsruimte.

     

    11. Video bewerken op je smartphone? Hell yeah!

    Er bestaan een handvol kwalitatieve apps om je video te bewerken.

    Deze gratis apps bieden alle basisfuncties die je voor videobewerking verwacht:

    Voor Android: Powerdirector

    Voor iOS iMovie 

    Geen zin om zelf je video te bewerken? Quik (Android én iOS) maakt van alle geselecteerde video’s een leuke aftermovie. Je hebt de mogelijkheid om een thema te kiezen en in je video’s de belangrijkste momenten aan te duiden. Met een klein beetje werk kan je ook met deze app een leuk eindresultaat bekomen.

     

    12. Kies je muziek eerst

    Zoek een liedje dat snel genoeg is en veel energie bevat. Kies dit voor je begint met bewerken. Zo kan je de montage aanpassen aan de muziek.

    Enkele sites voor rechtenvrije muziek

    youtube audiolibrary

    bensound

    gosoundtrack

    audionautix

    purple planet

     

    13. Maak je aftermovie niet te lang

    Ervaring leert ons dat tussen de 1 en 3 minuten ideaal is voor een aftermovie. Maak je hem langer, zal er minder snel op geklikt worden en zullen minder personen hem volledig bekijken.

     

    14. Hou het interessant

    Gebruik korte video fragmenten vol actie die elkaar mooi opvolgen. Hou ook rekening met de dynamiek van de muziek. Zo hou je het tempo van de video hoog en de kijker geïnteresseerd.

     

    15. Post je video online

    Post je video op Youtube, Facebook,… en stuur de link ook zeker door naar Kazou (E-mail, Facebook,..) Extra plus-punten voor Kazou-logo’s in je aftermovie!