Winter
Heb je een vraag over wintervakanties? Blijf niet in de kou staan en vind je antwoord hieronder.
Lessen en ervaring
- Hoe gebeurt de indeling naar ski- of snowboardervaring?
- Kan ik mee zonder ski- of snowboardervaring?
- Als mijn vriend(in) in een andere niveau-groep zit, kan ik haar dan tijdens de vakantie wel nog zien?
- Ik las iets van vrij begeleid skiën. Wat is dat?
- Wanneer zijn er lesblokken en wanneer vrij begeleid skiën?
- Wie geeft de ski- of snowboardles?
Hoe gebeurt de indeling naar ski- of snowboardervaring?
Als je een Kazouvakantie boekt, geef je aan hoeveel dagen ski- en snowboardervaring je reeds hebt. Op basis hiervan stellen we de lesgroepen samen: beginners, halfgevorderden of gevorderden. Afhankelijk van het skigebied en de skischool leg je ter plaatse nog een klein parcours af. Zo checken we even dat je zeker in de juiste groep zit. Doordat we steeds met velen zijn, kunnen we zelfs groepen met subniveaus samenstellen. Hierdoor lukt het ons om iedereen, hoe ervaren of onervaren ook, op wintervakantie nog iets bij te brengen.
Kan ik mee zonder ski- of snowboardervaring?
Absoluut! Heel veel Kazou-vakantiegangers gaan met ons voor de eerste keer skiën of snowboarden. Hierdoor voorzien we op verschillende winterbestemmingen ski- of snowboardles voor beginners. Uit het verleden is ook gebleken dat we er heel goed in slagen om beginners te leren skiën en er ook van te genieten. Als je echt helemaal niet kan skiën, is het in het begin een beetje op de tanden bijten, ja. Je moet toch eerst leren stoppen, een lift nemen, enz. … Je hebt dus een basis nodig voor je echt al skiënd kan genieten of al genietend kan skiën. Onze ski-instructoren slagen er steeds in om op korte tijd een goede basiskennis aan te leren. Zo blijft er op vakantie nog veel tijd over om van het skiën of snowboarden, te genieten.
Als mijn vriend(in) in een andere niveau-groep zit, kan ik haar dan tijdens de vakantie wel nog zien?
Ski– en snowboardlessen gaan door in aparte groepjes per niveaugroep. Deze zitten mogelijk op dezelfde pistes, mogelijk ook niet. Maar blijven zeker niet a priori op dezelfde piste of in de buurt. Tijdens het vrij begeleid skiën kunnen ze samen de pistes ontdekken (als ze elkaars niveau en de beperking daarvan respecteren). Verdeling van kamers en aan tafel (in het centrum) wordt bepaald door de moniploeg ter plaatse, zodat we hier zo veel mogelijk rekening kunnen houden met de wensen van de deelnemers. Het nuttigen van middag/lunch kan soms in skigroepen gebeuren, afhankelijk van het centrum.
Ik las iets van vrij begeleid skiën. Wat is dat?
Op onze wintervakanties voor 9-14-jarigen voorzien we in totaal 20u les, begeleid door instructeurs. Naast de les krijgen de deelnemers natuurlijk ook de kans om nog even verder de tijd door te brengen op de piste. Onze Kazou-monitoren houden op dat moment een oogje in het zeil en maken duidelijke afspraken met de groep. De deelnemers zullen dus steeds onder begeleiding vrij skiën of even pauzeren.
Op onze wintervakanties voor 15-jarigen en ouder, voorzien we vrij begeleid skiën. Dit is onze manier waarop we onze vakantiegangers de kans geven zo veel mogelijk tijd door te brengen op de piste. Een dag bestaat enerzijds uit ski- of snowboardles en anderzijds uit vrij begeleid skiën. Dat is tijd die je zelf naar believen mag invullen: skiën tot je buiten adem bent, voorzichtig de pistes verkennen onder begeleiding van een moni, snowboard-race tegen je vriend, even pauzeren bij een warme choco, … Uiteraard worden er steeds goede afspraken gemaakt met de monitoren. Zij blijven ook steeds in de buurt.
Wanneer zijn er lesblokken en wanneer vrij begeleid skiën?
- De 9-10-jarigen krijgen met Winterstart 20u les, verspreid over 5 dagen.
- De 11-12-jarigen krijgen met Winterpret 20u les, verspreid over 5 dagen.
- De 13- en 14-jarigen krijgen met Snowtime 5 dagen les. In totaal krijgen ze 20u ski- of snowboardles. Het spreekt voor zich dat de inhoud van een ski- of snowboardles voor beginners helemaal anders is dan bijvoorbeeld een les voor gevorderden.
- De 15- en 16-jarige Snowriders genieten tevens van 5 dagen propvol sneeuwpret, met een combinatie van lessen en vrij begeleid skiën. In totaal krijgen ze 15u ski- of snowboardles.
- De 17- en 18- jarigen kunnen met Break Out kiezen uit een combinatie van lessen en vrij begeleid skiën of helemaal geen les meer en enkel vrij begeleid skiën.
Wie geeft de ski- of snowboardles?
Afhankelijk van het skigebied doen we beroep op gebrevetteerde ski- en snowboardinstructoren van Kazou (Fiesch, Oberau) of van de plaatselijke skischool. Op sommige plaatsen zal de les dus in het Nederlands gegeven worden, op anderen dan weer in het Engels, Frans of Duits.
Materiaal
- Waarom zijn skihelm en polsbeschermers (voor snowboarders) verplicht?
- Waarom kunnen we dan geen skihelm huren ter plaatse?
- Wat moet ik, naast skihelm en polsbeschermers, nog zelf voorzien?
- Mag ik mijn eigen skilatten / snowboard meenemen?
Waarom zijn skihelm en polsbeschermers (voor snowboarders) verplicht?
Veiligheid, ook op vakantie, is voor Kazou belangrijk. Een ongeval op de skipiste is snel gebeurd. Niet alleen beginnende skiërs belanden geregeld op hun poep, maar ook ervaren skiërs maken nog af en toe een uitschuiver. De meeste ski– en snowboardhelden komen er van af met wat blutsen en builen. Toch is investeren in valbescherming geen overbodige luxe, daarom voorzien we ook een extra kortingsbon om je eigen polsbeschermers als snowboarder aan te kopen.
Waarom kunnen we dan geen skihelm huren ter plaatse?
Experten wezen ons erop dat skihelmen in het huurcircuit geen garantie bieden op kwaliteit. Een skihelm ziet bij intensief gebruik meer af dan bijvoorbeeld skilatten. Dit verklaart ook waarom zeer weinig skimateriaaldepots skihelmen in verhuur aanbieden. Kazou heeft het dus over een andere boeg gegooid en een leverancier gezocht waar Kazouvakantiegangers terecht kunnen voor goed advies, een kwaliteitsvolle helm en een goede prijs. Kazouvakantiegangers krijgen een VIP-behandeling bij A.S. Adventure. Voor de prijs van 39 euro (i.p.v. € 79.95) kan je een stevige, veilige én hippe skihelm van Alpina aanschaffen. Daarnaast krijgen ze ook 30% korting op polsbeschermers, skibrillen en handschoenen.
Wat moet ik, naast skihelm en polsbeschermers, nog zelf voorzien?
Een water- en winddichte skibroek is zeker geen overbodige luxe. Verder moet je jouw valies enkel opvullen met kledij die je in jouw kleerkast terugvindt: dikke kousen, een muts en handschoenen. Wat je ook zeker niet mag vergeten, is een zonnebril. Afhankelijk van de periode waarin je met Kazou op wintervakantie bent, heb je al dan niet een goede ski-jas nodig. In de paasvakantie kan het al goed warm zijn en dan ben je op de piste beter af met een dikke wintertrui of fleece. En tot slot nog een skihelm en polsbeschermers. Voor al de rest van het ski- of snowboardmateriaal zorgt Kazou.
Mag ik mijn eigen skilatten / snowboard meenemen?
Nee, skilatten en snowboards worden ter plaatse voorzien voor alle deelnemers. Enkel bij de technische ski en snowboardstage dienen ze eigen ski- en snowboardmateriaal mee te nemen. Wanneer er eigen materiaal wordt meegebracht, krijgen ze geen korting op de deelnameprijs. De beschikbare bagageruimte gaat hiervan ook uit en er is bijgevolg geen extra ruimte voorzien voor dit eigen materiaal. Als er geen ruimte meer is bij het vertrek, dan zal dit jammer genoeg niet meekunnen.
Andere vragen
- Wordt er ’s middags gegeten in ons vakantiecentrum of op de piste?
- Wat moet ik verwachten van de technische skistage in Fiesch?
Wordt er ’s middags gegeten in ons vakantiecentrum of op de piste?
Het middagmaal nuttigen we altijd op de skipiste. Ofwel maken de vakantiegangers ’s morgens een lunchpakket ofwel voorziet het vakantiecentrum een warme maaltijd. Dat lukt natuurlijk enkel als het vakantiecentrum tevens een skihut op de skipiste uitbaat.
Wat moet ik verwachten van de technische skistage in Fiesch?
- Welk niveau moet je hebben? Je moet al minstens 5 jaar op de latten/plank moeten staan.
- Skiërs: je moet vlot een rode piste af kunnen. Je moet technisch al een goede basis hebben in korte en lange bochten m.a.w. deelnemers moeten al regelmatig les hebben gevolgd.
- Snowboarders: je moet vlot een rode piste af kunnen. Je moet technisch een goede basis hebben in regular en fakie style (= andere voet voor) m.a.w. al regelmatig les hebben gevolgd.
- Moet je je eigen materiaal meenemen? Ja, je moet zelf je eigen materiaal meenemen. Hiervoor wordt er extra plaats voorzien op de bus.
- Wat houdt deze technische stage juist in? Je staat heel veel op de piste met als doelstelling om echt bij te leren. De doelstelling van deze vakantie is om je voor te bereiden op het testje op het einde van de week. Concreet: Elke dag op de piste (6 dagen) Telkens 5 uur intensieve lessen Sneeuwport Vlaanderen met nadruk op techniek. 's Avonds worden er nog 2 tot 3 avonden ingevuld door Sneeuwport Vlaanderen (uitleg over materiaal en videoanalyse over eigen techniek). De andere avonden worden er activiteiten in elkaar gestoken door de monitoren. Er zullen dus ook echte Kazou-activiteiten zijn maar minder vaak.
- Wat houdt de test op het einde in? De test op het einde van de week is dezelfde als de toelatingsproef voor de ‘ski/snowboard initiator opleiding’.
- Voor het skiën houdt de proef in: Afdalen met kleine parallelbochten (wedelen) en afdalen met grote bochten.
- Voor het snowboarden bestaat de proef uit: Afdalen met gegleden/gesneden bochten, overgaand naar bochten met kleine radius en afdalen met trage, demonstratieve, grote bochten overgaand in fakie-bochten.
- Wat als je slaagt voor de test? De test op de technische stage is gelijk aan de toelatingsproef voor de cursus ‘initiator’. De technische stage is dus geen cursus initiatior, wel een voorbereiding inclusief toelatingsproef op deze cursus. Als je slaagt op deze test aan het einde van de week, kan je dus meteen deelnemen aan de cursus ‘initiator eerste niveau' (je kan deze opleiding starten vanaf 16 jaar, meer info op de website van Sneeuwsport Vlaanderen).
- Toch nog vragen? vlaamsbrabant@kazou.be of 02 240 85 09