0
Mijn Kazou login

Nieuws

Terug naar overzicht

Achter de schermen bij Kazou

Op een dag vind je de job van je leven en ben je educatief medewerker bij Kazou. In onze rubriek ‘achter de schermen’ laten we enkele beroepskrachten aan het woord. Deze mooie en sympathieke mensen plooien zich vaak dubbel om alles in goede banen te leiden, waardoor hun kinesist veel overuren mag kloppen.

Mathias Moerman (29) was vrijwilliger bij Kazou Brugge en kon in 2010 van zijn hobby zijn beroep maken. Jeroen Verbist (33) werd gevormd bij de scouts en staat sinds 2009 op de loonlijst van Regio Mechelen-Turnhout. Ook Marnicq Mengels (24) wou na zijn studies ‘iets in het jeugdwerk doen’ en dat ‘iets’ werd in 2014 Kazou Limburg. ‘Ik ben vroeger zelf veel als deelnemer mee geweest en ik wou wel eens zien wat er allemaal achter de schermen gedaan werd’ laat Katrien Vandeperre (25) weten. Zij vervoegde in 2014 het team van Kazou Leuven. In datzelfde jaar kreeg ook Pieter Braeckevelt (28) zijn roeping, hij werd gezalfd in het bisdom Zuid-West-Vlaanderen. Liesbeth Deconinck (26) en Linde Reyniers (29) maken tot slot het mooie weer bij Midden-Vlaanderen, en dat sinds 2014 en 2010. Ook zij hebben een verleden als vrijwilliger.

 

 

Wat doet een educatief medewerker bij Kazou?

Mathias: Veel! Dat gaat van vakanties maken, vormingen organiseren, vrijwilligers zoeken, de jaarwerking opvolgen. We zijn soms het manusje-van-alles.

Jeroen: Vakanties opvolgen, vrijwilligers coachen en begeleiden, werkgroepen opvolgen, vorming, planning van bussen. Een heel verschillend takenpakket en dat maakt het net leuk en uitdagend.

Marnicq: We ondersteunen de vrijwilligers en nemen ook een coördinerende rol op om initiatieven te voorzien voor de vrijwilligers.

Katrien: De vakanties in goede banen leiden, onze vrijwilligers coachen, met vorming bezig zijn.

Pieter: Een communicerende job waarbij je ervoor moet zorgen dat iedereen tevreden is en zich goed voelt binnen de organisatie.

Linde: We zijn een beetje de lijm tussen alle vrijwilligers van onze regio.  We proberen ook het beste uit iedere vrijwilliger te halen en hen boven zichzelf te laten uitstijgen.

Liesbeth (vult aan):  Ja. We trachten de twijfels van de vrijwilligers weg te nemen en helpen hen wanneer ze zoekende zijn.

 

Wat is er zo plezant aan werken bij Kazou?

Marnicq: In tegenstelling tot bij een jeugdbeweging heb je een veel nauwer contact met je vrijwilligers  en ken je ze ook beter. Er is heel veel ruimte voor initiatief en innovatie. Als je een goed idee hebt en je kunt het onderbouwen, lijkt het me heel sterk dat het wordt afgeschoten.

Liesbeth en Linde (in koor): Werken met jongeren houdt ons jong!

Liesbeth: We werken in een positief kader. Als je blije gezichten uitwuift bij een vakantievertrek geeft je dat een goed gevoel.

Linde: De groei en evolutie van vrijwilligers is ook heel plezant om te zien, wetende dat je daar ook een stukje aan hebt bijgedragen.

Jeroen: Voor mij is het plezantste dat je kan werken met  vrijwilligers en dat je met hen op pad  kan gaan om iets te realiseren.

Mathias: Het is heel afwisselend. Als er een taak is waar je minder zin in hebt, dan leg je die even aan de kant en doe je gewoon iets anders. Ik vind het contact met de vrijwilligers ook nog altijd aangenaam, gewoon omdat je samen met hen werkt en dan ook ziet welk resultaten je samen haalt.

Pieter: Waar ik het meest voldoening uithaal is het contact met de vrijwilligers. Ik ben ook verantwoordelijk voor de basiscursus en zie daarbij ieder jaar 80 nieuwe gezichten. Ik vind het super om hen te zien groeien doorheen het ganse proces.

Katrien: De leuke collega’s in Leuven! We werken met leuke vrijwilligers en dat houd je ook jong.

 

Wat typeert een Kazouvakantie?

Marnicq: Een veilig kader om op een pedagogisch onderbouwde manier op vakantie te gaan.

Katrien: Een Kazouvakantie heeft iets meer structuur en voorbereiding dan een kamp van een jeugdbeweging. En natuurlijk onze gewéldige vrijwilligers!

Linde: Een goeie mix van geprofileerde activiteiten en de activiteiten die de monitoren voorbereiden. We zetten steeds in op de team spirit van de groep. Je ziet de groep vertrekken als een groep individuen en terugkomen als vrienden voor het leven. Dat is altijd mooi om te zien.

Mathias: We hechten veel belang aan een aangename groepssfeer. Daarnaast is er de mix van leuke moni-activiteiten en activiteiten die je niet zo maar zou doen.

Jeroen: Samen in groep een geweldige tijd doorbrengen die bestaat uit leuke en zotte activiteiten.

Pieter: Kazou vindt het belangrijk dat iedereen zich goed voelt in zijn vel en probeert er voor te zorgen dat iedereen een plaatsje krijgt in de organisatie.

 

Welke goeie raad geef je aan vrijwilligers?

Mathias: Als er iets is mogen ze altijd met ons contact opnemen. Ik let er altijd wat op dat hun voorbereiding in orde is. Met een goeie voorbereiding kan je heel veel aan tijdens de vakantie zelf.

Jeroen: Niet te veel stress hebben, genieten van de vakantie en als er problemen zijn, laat het ons gewoon weten.

Katrien: Communiceer heel goed met elkaar zeg ik altijd. Het is niet omdat je iets verwacht dat dit zo zal zijn. En als er iets is, bel ons op, daarvoor zijn we er.

Marnicq: Dat ze altijd moeten denken dat ze op ons kunnen terugvallen en ons vragen mogen stellen. Is er iets op vakantie wat ze niet direct kunnen oplossen, we zijn er om gebeld te worden. Ze mogen ons daarvoor lastigvallen, ze staan er niet alleen voor.

Pieter: Vooral dat ze niet te veel moeten stressen. Ze staan er nooit alleen voor en we zijn ook maar een telefoontje of een autoritje weg. Ze moeten ook niet bang zijn om ons te bellen want dat is tenslotte ook onze job.